Vergelijken van Mediation en Mediators

Mediation is maatwerk

Op social media en in de kranten wordt steeds vaker als vanzelfsprekend geschreven over Mediation als alternatieve aanpak voor conflictoplossingen. Ook ík merk dat in mijn eigen mediationpraktijk. Daar waar er eerder door nieuwe cliënten werd gevraagd om Mediation uit te leggen, komen er nu juist vragen binnen van mensen die aan het ‘shoppen’ zijn en Mediators en Mediation aanpak met elkaar willen vergelijken.

De Mediation markt van vraag en aanbod

Er is een ‘Mediation-markt’ ontstaan met vraag en aanbod. Onderverdeeld in soorten conflicten, bijvoorbeeld echtscheiding, arbeidsconflicten, zakelijke conflicten, huurconflicten, burenconflicten etc) en in soorten Mediators: transformatieve mediators, advocaat-mediators, legal-mediators etc. Deze soorten Mediators zijn ook weer onder te verdelen op basis van hun achtergrond of hun ervaring binnen een bepaalde beroepsgroep. Zo zijn er Mediators die zich specifiek richten op conflicten in de zorg, het onderwijs, de agrarische, financiële sector enzovoort. Kortom Mediation en de Mediators hebben zich steeds verder ontwikkeld als logische alternatieve geschillenoplossing en geschillenoplossers. Ze worden steeds vaker ingezet op diverse terreinen en in verschillende sectoren.

Ieder mens en ieder conflict is uniek 

Mediation is een maatwerk aanpak geworden binnen het palet van mogelijkheden om een conflict op te lossen. Dit sluit aan bij de achterliggende gedachte van Mediation, namelijk dat ieder conflict uniek is. Uniek voor de mensen die het conflict ervaren en uniek in de wijze waarop zij door Mediation in staat worden gesteld de kwestie die speelt op eigen, unieke wijze op te lossen. Geen mens en geen conflict is hetzelfde of wordt hetzelfde beleefd.

Geen mens en geen conflict is hetzelfde of wordt hetzelfde beleefd.

Mediation is geen confectie maar maatwerk.

Mediation is geen confectie maar maatwerk. Ook de persoon van de Mediator moet ‘passen’ en partijen het gevoel geven in de vertrouwelijke setting van Mediation veilig te zijn om het eigen verhaal te kunnen doen, de belangen op tafel te kunnen leggen om zo tot een gedragen oplossing te komen.

De Mediators Federatie Nederland (MfN)

De Mediators Federatie Nederland (MfN) beheert het register waarin alle Mediators zijn aangesloten die voldoen aan de benodigde kwaliteitsaspecten om dit maatwerk te kunnen bieden. Alleen deze Mediators mogen zich profileren als MfN-registermediator.

MfN-registermediators werken onder bepaalde condities die zijn vastgelegd in het mediationreglement en de gedragsregels voor de MfN-registermediator. Dit als borging voor de geheimhouding, vertrouwelijkheid, objectiviteit en neutraliteit van het mediationproces.

MfN-registermediator

De MfN-registermediators dienen te voldoen aan een aantal normen ten aanzien van kennis en vaardigheden. Het MfN controleert of een mediator genoeg mediations verricht en of hij of zij voldoet aan de permanente educatieverplichting. Tevens vindt eens in de drie jaar een intercollegiale toetsing (een peerreview) plaats. Zie ook: https://mediation4people.nl/mfn-registermediator-staat-kwaliteit/

De laatste jaren is het aantal Mediators sterk toegenomen en is de diversiteit van het aantal soorten en branches waarin zij werkzaam zijn eveneens toegenomen. Een goede zaak om zo conflicten sneller via de maatwerk Mediation aanpak op te lossen.

Ieder conflict verdient een zorgvuldige en unieke aanpak

De Mediators Federatie is er verantwoordelijk voor de aangesloten Mediators te blijven stimuleren om hun kennis en kunde op peil te houden. Al deze maatwerk MfN-registermediators zijn met elkaar verbonden en staan geregistreerd in het MfN-register. Hierdoor is het gemakkelijker en overzichtelijker geworden die juiste man of vrouw, de juiste kennis en ervaring, de juiste branche en aanpak kortom het juiste maatwerk ‘pak’ te vinden om het conflict ‘op passende wijze’ op te lossen.

Ieder conflict verdient een dergelijke, zorgvuldige aanpak. Door maatwerk ontstaan er oplossingen die passen en uniek zijn en mensen èchte oplossingen en rust bieden. Check dus altijd vooraf het MfN-register voor een passende Mediator.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.