MfN-Registermediator, mediator, MfN, kwaliteit, gecertificeerd

MfN-Registermediator staat voor kwaliteit

Waarom een MfN-Registermediator kiezen?

Als er een conflict speelt en u wenst dit opgelost te zien, zijn er verschillende mogelijkheden. De aard en de heftigheid van het conflict bepalen voor een deel welke persoon met welk ‘beroep’ u kiest: een advocaat, een rechter of een mediator.

Mensen die willen scheiden kiezen tegenwoordig meestal direct voor een mediator. Inmiddels is wel bekend dat een mediator onpartijdig is en een advocaat daarentegen juist het belang van een partij wil dienen. Als er kinderen in het spel zijn, en ook na de scheiding een goede communicatie essentieel is, is de mediator de beste keuze. Mediation kent geen winnaars of verliezers.

Bij bijvoorbeeld een arbeidsconflict: als een werknemer ziek thuis is maar feitelijk het ‘ziek-zijn’ wordt veroorzaakt door een conflict, is de keuze voor een mediator ook een zeer voor de hand liggende. Doordat er geheimhouding geldt, ook voor de mediator, kunnen partijen vrijuit spreken zonder dat dit arbeidsrechtelijke consequenties voor ze heeft. Ook hier geldt weer, de mediator stelt zich onpartijdig en neutraal op, terwijl een advocaat in een dergelijke kwestie kiest voor een van beide partijen.

Als u zelf conflict partij bent of u wordt aangesproken door iemand die met u een conflict ervaart en u kiest bewust voor een mediator, dan wilt u zeker weten dat de mediator zich ook daadwerkelijk: onpartijdig, zorgvuldig en neutraal opstelt.

 Van een goede mediator mag u verwachten dat deze: integer, competent, vaardig en empatisch is.

Een MfN-Registermediator heeft al deze eigenschappen, in meer of mindere mate, en staat tevens ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Om in dit MfN-Register ingeschreven te mogen staan en te blijven, dient een mediator aan bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • Jaarlijkse scholing is belangrijk (kennis);
  • Ervaring is belangrijk (minimaal aantal mediations per jaar is verplicht);
  • Werken met een mediationovereenkomst is essentieel (geheimhouding, neutraliteit, onpartijdigheid worden allen gewaarborgd);

En verder:

  • Vallen registermediators onder een klachtenregeling (SKM);
  • En zijn deze mediators deugdelijk verzekerd

Het Register toets de mediators op alle genoemde kwaliteiten en er wordt controle uitgeoefend op de beroepspraktijk van deze mediators.

En dus samenvattend: Als u de keuze heeft en u zoekt een mediator, is het sterk aan te raden te kiezen voor kwaliteit en dus een registermediator te kiezen die ingeschreven staat in het MfN-Register. Dit register vindt u op www.mfnregister.nl

De MfN omschrijft het op haar eigen site als volgt:

“Het MfN-register (MfN staat voor Mediatorsfederatie Nederland) wordt beheerd en onderhouden door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). In het MfN-register zijn alleen gekwalificeerde mediators opgenomen die voldoen aan de kwaliteitseisen van de SKM. Uiteraard zijn deze mediators onafhankelijk en onpartijdig. MfN-registermediators hebben een erkende mediationopleiding gevolgd en houden hun kennis en vaardigheden continu op peil (permanente educatie). Daarnaast zijn MfN-registermediators gebonden aan een bepaalde werkwijze.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.