familieconflicten, familie ruzies maken eenzaam, mediation lost op

Familieconflicten maken eenzaam. Mediation helpt de relatie te herstellen.

Familieconflict los je op met Mediation

Stelt u zich eens voor dat u onmin heeft met uw familie, uw broer of zus, of misschien met een van uw ouders? Of stelt u zich eens voor dat u al op hoge leeftijd bent en geen of nauwelijks contact meer heeft met uw familie of een van uw kinderen.

Niets is zo verschrikkelijk als ruzie met de kinderen. En al helemaal afschuwelijk als u in de herfst van uw leven bent beland en uw kinderen u nog nauwelijks komen bezoeken. Vaak zijn er dan ook veel vrienden en bekenden weggevallen. U vereenzaamt en raakt in een isolement.

Niets is zo akelig als ruzie hebben met ouders en te moeten leven met het idee dat er een kans bestaat dat ze kunnen overlijden zonder dat zaken goed zijn uitgesproken naar elkaar. Want wat als u dan spijt heeft? En wat als na het overlijden ‘de schellen van uw ogen vallen’? Wat als er na het overlijden ook ruzie komt met betrekking tot de nalatenschap en daardoor de complete familierelatie voor altijd dreigt te ontwrichten?

Eigenlijk zou u de relatie graag herstellen maar u weet niet hoe. Het conflict lijkt onoplosbaar, te groot. Dit kunt u niet alleen. Maar wie kunt u vertrouwen? U wilt ‘de vuile was niet buiten hangen’ en kunt er met niemand over praten. Ook niet met uw meest dierbare vrienden omdat dit als ‘verraad’ voelt richting uw familie. Hoe eenzaam bent u dan?

Dit zijn zo maar wat gedachten die heel voorstelbaar en invoelbaar zijn van iemand met een ernstig conflict in zijn familie.

Ik dacht hier aan toen ik de aankondiging las over: “De week tegen eenzaamheid”, die plaats vindt van 24 september tot 3 oktober. Het artikel staat in een uitgave van de KRO/NCRV, die gezamenlijk met “Coalitie Erbij” de strijd wil aangaan tegen eenzaamheid. In die week zullen diverse tv-programma’s aan dit thema worden gewijd. En landelijk probeert men eenzaamheid aan te pakken door iedereen uit te nodigen hieraan mee te werken. Zie ook: http://www.samentegeneenzaamheid.nl

Een op de 4 Nederlanders voelt zich namelijk eenzaam! Dat dit aantal zo hoog is, daar had ik geen weet van.

Het is algemeen bekend dat we ‘vergrijzen’, dus daar zou zeker een deel van de oorzaak kunnen liggen. Mensen die alleenstaand zijn om welke reden dan ook en zich daardoor heel eenzaam voelen.

Maar ook mensen die met een ‘geheim’ rondlopen, een akelige kwestie, die speelt met familieleden, kinderen, waardoor ze geen contact meer hebben met elkaar. Al deze mensen zullen zich eenzaam voelen. Ze gaan het contact mijden of worden zelf vermeden waardoor ze nog eenzamer worden. Precies zoals ik hiervoor heb geschetst.

Als mediator en bemiddelaar kom ik dit soort situaties regelmatig tegen. In bejaardenhuizen zitten mensen die te weinig bezoek krijgen van hun familie of kinderen, omdat er ‘iets’ speelt maar onuitgesproken blijft. Zij zijn niet bij machte dit probleem aan te pakken. En helaas is de weg naar een neutrale derde, de mediator, vaak nog onbekend. Men durft niet of men schaamt zich om toe te moeten geven dat er binnen de familie problemen zijn. Uit loyaliteit blijft men maar tobben en laat de situatie voor wat het is met soms schrijnende eenzaamheid tot gevolg.

In ‘De week van de Eenzaamheid’ wordt iedereen uitgedaagd zijn of haar steentje bij te dragen. Graag wil ik als burger en als mediator bijdragen. Daarom heb ik mij ook aangemeld. Mensen die worstelen met een conflict in de eigen familie en dit graag opgelost zouden zien worden uitgenodigd om kennis te maken met mediation.

Mediation kan uitkomst bieden. Juist bij conflicten die betrekking hebben op familierelaties. Deze zijn precair, strikt individueel want ieder geval en iedere familie is anders. Een mediator kan helpen het 1e contact te leggen en zorgen dat er weer met elkaar wordt gesproken en naar elkaar wordt geluisterd. En hier past vertrouwen, geheimhouding en maatwerk en het gevoel in veilige en goede handen te zijn bij een neutrale persoon.

Mediation vindt plaats onder strikte geheimhouding en de mediator kan er voor zorgen dat de communicatie weer op gang komt. Daarbij maakt het niet uit of de relatie verstoort is door een financiële kwestie, een nalatenschapskwestie of wat dan ook. Want een juridisch onderlegde mediator kan dit hele wettelijke speelveld overzien en heeft waar nodig een netwerk van specialisten om te raadplegen. Het herstel en behoud van de relatie staat voorop met beter contact binnen de familie tot gevolg.

Zo kan door mediation in te zetten de eenzaamheid voor de langere termijn verdwijnen want, en hier citeer ik de website van Samen tegen Eenzaamheid:

‘Door verbinding te maken voorkomen we samen de eenzaamheid. Bij jezelf of bij de ander ‘

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.