Rijdende Rechter? Mobiele Mediator©
Rijdende Rechter? Mobiele Mediator©
Hoera, vanavond is hij weer op tv: de Rijdende Rechter. Altijd weer leuk en leerzaam om Mr. Visser in actie te zien. Ik heb er zin in.
Zeker nu ik net mijn eerste schreden op het Twitter-pad heb gezet en De Rijdende Rechter mij wil volgen! Hoe leuk is dat? Een mediator die gevolgd wordt door de Rijdende Rechter. Er komt spontaan een rijm bij mij omhoog borrelen.
“Gewapend met het wetboek in zijn hand trekt hij door heel Nederland.
Met op zijn hoofd een pet of hoed want dat staat een arbiter goed.
Correct gekleed, is hij altijd. Met ‘recht’ een autoriteit.
En ook als het gras te drassig voelt, is hij er, met de kaplaarzen aan zijn voet.
Geen kruipruimte is hem te klein, geen schutting, schuur of dak hem te hoog.
De mensen geven Mr. Visser ‘carte blanche’. Zijn woord wordt wet. Een ieder hangt aan zijn lippen, zeker bij het eindbetoog.
Wetten worden doorgespit, kadastertekeningen grondig bekeken, alles wordt ter plekke onderzocht. Want ook al worden partijen het niet eens en blijft er het venijn.
Een oplossing van de Rijdende Rechter zal er bindend zijn.”
“En, hier zult u het mee moeten doen”.
Mooi, opgelost en klaar. Er is een bindende oplossing. Getoetst aan wet- en regelgeving door een aimabel, rechtschapen man. Probleem de wereld uit. Dat zou je denken. Maar hoe komt het toch dat het zo vaak blijft knagen? Hoe goed, eerlijk en juridisch correct de oplossingen ook zijn. Zijn de mensen zelf eigenlijk wel tevreden? Zijn ze voldoende gehoord? Is het probleem ècht de wereld uit? Wat is er gebeurd met de relatie tussen de mensen? Is een juridische oplossing altijd de beste oplossing? Heeft een oplossing aangedragen door partijen zelf niet een veel grotere kans van slagen? Zeker voor de langere termijn? Is het mijn eigen beroepsdeformatie als mediator? Of ziet u dit als kijker ook?
Er zijn van die uitzendingen met bijvoorbeeld burengeschillen waarbij die ene oude buurman een notoire dwarsligger lijkt. Zo’n ‘grumpy old man’. Waarom doet zo’n man moeilijk over 3 cm meer of minder boven op de nieuwe aanbouw? Dat denk je dan toch als kijker. Of waarom wil hij per se die 3 cm meer tuin die hem toekomt volgens het kadaster? Met als gevolg dat de buren hun juist opgebouwde keuken weer deels dienen af te breken? Wat speelt daar nou echt bij die mensen?
Als je heel goed luistert en kijkt, zie en hoor je vaak dat er veel meer speelt. Jarenlange opgebouwde irritaties over en weer. Geen contact, geen begrip, die zich vertalen in het halsstarrig vasthouden aan het eigen gelijk. Vast houden aan 3 centimeter. Helaas komt dat niet goed uit de verf. Daar is geen tijd voor want zo zit het programma niet in elkaar. Je hoort die oude buurman zeggen: “Toen was mijn vrouw zo ziek..”. Een ogenschijnlijk niet relevante opmerking. Want de buurvrouw is al een paar jaar geleden overleden en de oude buurman heeft inmiddels weer een nieuwe relatie. Maar misschien, heel misschien heeft het er wèl wat mee te maken. Misschien zat de oude buurvrouw wel ziek thuis, toen er werd verbouwd. Misschien ging dat ziek zijn gepaard met ondraaglijk lijden en had ze verschrikkelijk veel last van de verbouwing. Doordat men geen contact had over en weer, hebben de nieuwe buren dit misschien nooit geweten. Zijn ze nooit gaan praten, maar is de ergernis blijven sudderen en blijven groeien. En misschien, als er dan 3 jaar later weer een verbouwing is, ga je als oude buurman ongelooflijk moeilijk doen over 3 centimeter. Want voor jou staat die 3 centimeter symbool voor al het onrecht wat jou en je zieke vrouw toentertijd is aangedaan. Maar als er niet naar gevraagd wordt… en als er niet naar geluisterd wordt…dan zullen de buren dit nooit van elkaar te weten komen…
Tijdens een mediation komen al deze zaken wèl aan de orde. Wat is er in het verleden gebeurd? Hoe is de relatie over en weer? Hoe willen jullie in de toekomst met elkaar omgaan? Wat zijn de gevolgen voor jullie relatie als er 3 centimeter gewonnen wordt aan de ene kant en ingeleverd wordt aan de andere kant? Hoe gaat jullie toekomst als buren er uitzien? Of anders gesteld: hoe zou je willen dat jullie toekomst als buren er voor de komende jaren uit zou moeten zien?
Het zou leuk zijn als er ter aanvulling van het programma de Rijdende Rechter er ook een nieuw programma kwam: De Mobiele Mediator. Misschien een bus, net als bij ‘All you need is love’. Met aan boord, Mr. Visser, Robert ten Brink, Bert van Leeuwen (het familiediner), Patty Brad en Jochem van Gelder (Bonje met de buren). Om mensen te helpen hun conflicten langdurig op te lossen, met behoud van de relatie. En ik dan op de achterbank, bescheiden, om aan het eind te mogen zeggen:
‘Dit is jullie oplossing. Een oplossing waarover jullie als partijen allebei tevreden zijn, want jullie hebben die oplossing zelf aangedragen en zo jullie relatie weten te behouden en de verschillen weten te respecteren.
En hiermee zullen jullie het moeten doen…’
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!