Werkwijze van mediation
1) Intake fase
De mediator kan worden gebeld door een van de partijen of benaderd worden door een derde die meent dat een conflict moet worden aangepakt. De mediator neemt contact op met de partijen, licht de procedure van mediation toe en zal een afspraak inplannen. Voorafgaand aan de mediation worden de mediationovereenkomst en de MfN stukken door de mediator uitgebreid toegelicht en besproken. De mediation start na ondertekening van de mediationovereenkomst. Door de ondertekening worden o.a. de vertrouwelijkheid en de geheimhouding gewaarborgd.
2) Individueel of gezamenlijk gesprek en locatie
Afhankelijk van de kwestie, kiest de mediator er voor met iedere partij afzonderlijk een gesprek aan te gaan, of er wordt direct een gezamenlijk gesprek met alle partijen gepland. De locatie en de datum waarop deze zullen plaats vinden wordt in overleg bepaald.
Afhankelijk van het soort conflict, vindt mediation plaats onder begeleiding van een of twee mediators. De ervaring leert dat in sommige gevallen twee mediators aan tafel, sneller en effectiever kan werken. Co-Mediation (twee mediators) geschiedt altijd in overleg.
3) Mediation fase
Aan het begin van de mediation zal de mediator nogmaals de mediationovereenkomst doorspreken, waarna deze zal worden ondertekend door partijen. Afhankelijk van de aard van het conflict zullen er meerdere gesprekken plaats vinden. De mediator zal tijdens de mediation alles in het werk stellen om de communicatie op gang te brengen. Er zal worden gezocht naar ‘de belangen’ van betrokkenen, er is ruimte voor emoties en alle feiten zullen worden besproken. Zo wordt gezocht naar de kern van het conflict dat zodanige vormen heeft aangenomen dat de deelnemers niet meer in staat zijn het zelf op te lossen.
4) Afrondende fase
Zodra mensen weer in staat zijn om met elkaar het gesprek aan te gaan, is er weer ruimte om naar oplossingen te zoeken. Als men het (deels) eens is geworden en oplossingen duidelijk zijn, kunnen deze op ‘papier’ worden gezet. De mediationafspraken kunnen worden bekrachtigd in een vaststellingsovereenkomst. Na de mediation vindt er nog ‘nazorg’ plaats.
De Mediation is afgerond.
Voor uitgebreidere informatie: vraag onze “werkwijze mediation’ aan.